måndag 30 juni 2008

Omskärelse metod mot hiv

Efter att det visat sig att manlig omskärelse minskar spridningen av HIV genomför nu Kenya en nationell satsning för att få fler män att låta omskära sig. FN stödjer satsningen men varnar för att det kan leda till att människor låter bli att skydda sig.

Hälsoorganisationen Marie Stopes är en av de aktörer som ska genomföra satsningen på manlig omskärelse i Kenya. De har satt samman ett mobilt team av doktorer och sköterskor som reser runt i landet och genomför ingreppen i tält och på lokala vårdcentraler. Omkring 2 700 män och pojkar har omskurits genom Marie Stopes-projektet sedan april 2007.
Får hjälp av gamla myter
– Det är intressant att gamla idéer om omskärelse, till exempel att det skulle förhöja den sexuella upplevelsen och att kvinnor föredrar omskurna män, hjälper oss i vårt arbete, säger George Obhai som utvärderar projektet till nyhetsbyrån Irin.

I Kenya finns redan stora folkgrupper där omskärelse är en naturlig del av religionen och kulturen. Islam påbjuder omskärelse och i många andra grupper ses manlig omskärelse som steget från barndom till mandom. Nu vill de kenyanska myndigheterna sprida företeelsen till andra grupper.
Tre medicinska studier i Sydafrika, Uganda och Kenya har visat att omskärelse, det vill säga att förhuden avlägsnas, minskar risken för spridning av HIV med upp till 60 procent vid samlag mellan en man och en kvinna.

USA-baserade organisationer som arbetar med HIV-prevention har använt metoden i flera år. Efter försiktigt övervägande har FN-organet UNAids uttalat ett stöd för manlig omskärelse som ett komplement till andra metoder för att minska spridningen av HIV.
– Omskärelse ger inte ett fullgott skydd mot HIV. Vi måste försäkra oss om att män och kvinnor förstår att omskurna män fortfarande kan bli smittade och föra smittan vidare, säger Catherine Hankins, UNAids chefsforskare.
– Omskärelse bör alltså kombineras med användning av kondom, senare sexdebut och färre sexualpartners.
FN vill också att staternas myndigheter försäkrar sig om att de medicinska ingreppen genomförs under kontrollerade förhållanden, av utbildad sjukvårdspersonal och med sterila verktyg.

För att det ska fungera effektivt bör ingreppen också kombineras med information om HIV-viruset och säker sex.
Anledningen till att omskärelse minskar spridningen av HIV är att förhuden lätt skadas vid sex och därför är särskilt känslig för infektioner och för HIV-viruset. Men den minskade risken gäller bara vid vaginala samlag.
Kan motverka kondomanvänding
Men många forskare är kritiska till satsningen på omskärelse och menar att det riskerar att underminera det viktigaste arbetet för att bekämpa HIV– spridningen av kondomanvändningen.
– De små framgångarna i de traditionella AIDS-programmen har lett till en desperat vilja att hitta andra metoder. Nu klamrar man sig fast vid omskärelse trots att det ännu inte är helt bevisat att det är effektivt, säger Peter Aggleton, professor på University of London.
Han hävdar också att omskärelse är alldeles för förknippat med politiska, religiösa och sociala strukturer för att kunna användas problemfritt i världen.

(artikeln är hämtad från tidningen etc)

Inga kommentarer: